Categories
Competition

Vidösternsimmet 21,5+km 2014 – Race report

Pre-race:

Kom ganska sent till Värnamo på fredagen eftersom att Sara jobbade hela dagen. Åkte därför direkt till pre-racemötet på Scandic men var trots allt där i god tid och kunde mingla runt och prata med alla simmarvänner ett tag innan mötet satte igång. Kul att träffa alla igen! :) På mötet blev det också retroaktiv prisutdelning för 2011-2013. Inte varje lopp man börjar med att få medalj och pris :) Efter att jag fått min nummerlapp och tillhörande raceattiraljer så fick jag i mig lite mat på Harrys rakt över gatan och åkte sedan direkt vidare och provianterade lite på hemköp. Checkade efter det in på hotellet och gick i vilo-mode. Somnade och sov ruskigt dåligt med tankarna snurrande i huvudet och dagens vätskeuppfyllning gjorde också sig påmind 1 gång.

Raceday:

Klockan ringer 04:55. Bara att dra på sig lite kläder och knalla iväg till frukost. Sätter mig och snackar med Ryan och säger hej till Anders Blomgren som bor på samma hotell. Fick i mig ganska bra med mat och känner mig ganska pigg trots den dåliga nattsömnen. När jag kommer tillbaka till rummet väcker jag fru och barn och vi beger oss allihop ner till startområdet vid Osuddens badplats allra längst norrut på sjön vidöstern. Blir lite mingel igen och det är väldigt god stämning och alla är glada och förväntansfulla! Det var lite dimma men man kunde tydligt se första bojen när vi kom dit och det klarnade upp till start.

PANG! Starten går med ett startskott som kunde fått den mest stålmagade att göra i brallan. Hade kunnat bli en väldig jobbig start på loppet :) Ser att ett par hugade ger sig iväg springandes i den väldigt långgrunda starten. De faller strax tillbaka i en gång som alla andra. Tar väldigt på krafterna att springa i vatten helt enkelt.

Efter ett par 100m lägger jag mig ner och börjar simma. Blir lite stressad där i början med mycket folk runtomkring och har nog lite högre frekvens på armarna är vad jag brukar. Det blir ganska snart lugnare runtomkring mig och jag saktar ner frekvensen och tänker bara på att få till långa kraftfulla armtag. Farten sätter sig ganska naturlig och det rullar på. Hade redan innan loppet startade bestämt mig för att inte sikta på den boj som var närmst utan den som jag såg som var längst bort. Detta för att få en så rak väg till depåerna som möjligt. Minns första delsträckan förra året som väldigt kort men i år kändes den lite längre. Försökte ligga på fötterna på personen som låg precis framför mig men upptäckte att riktningen blev lidande då. Vet inte om det var medvetet från honom för att slippa mig på fötterna men jag la mig snett bakom så jag såg bojen jag siktade på istället.

Kommer in till första depån och kastar i mig lite cola och sportdryck. Lite vatten kom också men det går väldigt fort. Säkert under 30 sek. Är iväg först och tar en snabb titt bakåt och ser att de andra jag simmade med valde andra sidan depån och har dessutom tagit mer tid på sig genom den. Nu börjar också dimman komma tillbaka och det blir svårt att se långt frammåt igen. Jag håller kursen mot den punkt på kusten som är så långt bort jag kan se och fortsätter bara med långa kraftfulla armtag. Efter ett tag kommer det ett par simmare till och jag ligger jämsides med en kille i en blueseventy Helix dräkt och han har dessutom en kille sina fötter. De är de jag kan se iaf.

Andra depån kommer jag upp som 2.a i strax efter killen i Helix-dräkt.

Sara och barnen väntar där och det blir hi5 med kidsen och jag får en puss och en gel av min fru. Sätter i mig den och en extra gel från arrangören + vätska och sedan iväg igen. Tar även en halv energibar med mig ut i vattnet. Tar 2 tuggor och kastar bort resten. Väldigt svårt att få ner. Tuggar och tuggar… bestämmer mig för att skippa bars i fortsättningen. Strax efter helixkillen igen. Nu vet jag sedan förra året att det är den tunga långa sträckan vi ger oss ut på. 5,5km innan nästa depå. Dimman är borta igen och jag kan se långt långt fram. Vet senn förra året att det ligger en ö till höger som man kan simma nära inpå för att sedan behöva släppa efter man kommit fram till den för att komma rakare in på depån. Simmar om och tappar ganska snart helixkillen bakåt men ser en båt och en simmare som håller sig längs bojarna in vid kusten när jag tittar vänster. Fortsätter med långa kraftfulla armtag och känner mig fortsatt stark. Stor respekt för den här långa sträckan som riktigt tog musten ur mig förra året. Håller jämn takt med killen vid kusten. Blir lite vågor härute när jag ligger så långt ut som jag gör men det blir en betydlig rakare simväg och jag tror att jag tjänar på det ändå. Sträckan går fortare än vad jag räknat med och kommer in till depån ca 1 minut innan killen jag simmat längs med på sträckan.

Tredje depån. I med en gel som jag fick av frun. Hi5 med sonen och sedan en gel från arrangören… trodde jag. De hade ingen gel i depån. Vannu? Det ska ju finnas?! Tar vätska och en halv energibar igen men samma visa som sist. Omöjligt att få ner ordentligt även om en del slinker ner. Sticker iväg igen på den kortaste sträckan. “Bara” 3,5km. Det blir en lång sträcka. Mycket längre än vad jag minns den från förra året. Får här en liten svacka mentalt och det blir också lite tyngre att simma. Börjar sticka lite höger axel men så länge det inte gör mer ont eller blir värre så är det lugnt. Forsatt långa kraftfulla armtag men känns tyngre som sagt. Simmar på och kollar inte bakåt men känner flåset i nacken eftersom det blivit tyngre för mig.

Sista och fjärde depån kommer jag in i och tittar bakåt lite. Ser ingen direkt… men han måste ju vara där. Får reda på då att jag drygat ut min ledning (första gången som jag får svart på vitt att jag är i ledning) och simmar betydligt snabbare än vinnaren från förra året. Krafterna kommer med ens tillbaka och de positiva tankarna fyller upp huvudet igen. Fortfarande ingen gel från arrangören men Sara har med 2 gels till mig istället. Drar i mig dem och vätskar upp.

Pustar lite mellan muggarna med vätska nu. När jag sticker iväg på sista stäckan ser jag killen bakom mig komma in i depån. Bara positiva tankar i huvudet nu igen. Ser mig själv komma in som segrare. Lång sträcka kvar dock. Drar ner lite på trycket i armtagen nu och låter mig själv vila lite. Fram till bryggan som ligger halvvägs till mål bestämmer jag mig för. Simmar på lite stenar när jag ska gena vid första bojen och udden men inte så det blir stopp. Blir en liten omväg för att komma runt bojen på rätt sida men det är inget som stör. Minns inte från förra året att det var ett grund just där och på preracemötet sa de att de märkt ut grundet! tydligare i år. Det kom dock senare… det grund de pratat om då. :) Såg de extra långsmala bojarna lite för sent där och drog i lite i stenarna med handen och det blev en liten omväg runt bojen igen. Kunde dock simma hela tiden och behövde inte stanna upp någonting. Kom fram till bryggan halvvägs och bad om gel och sportdryck… fortfarande ingen gel. Däremot hade båten som låg intill gel och jag fick en kastad till mig därifrån. Iväg igen efter en titt bakåt. Ser en safeswimmer komma mot mig därute men den är en bra bit bort. Lägger mig och simmar igen. Sista biten nu. Trycker på ordentligt i armtagen igen. Härlig känsla. Ligger och ryser lite i våtdräkten. Så härlig känsla att vara så stark efter ett så långt race och ha vinsten hägrande. Förvånas som förra året hur jäkla lång den där sista sträckan känns dock. Ser huset som man aldrig kommer fram till och simmar vidare… långa kraftfulla armtag. Tills slut kommer jag faktiskt närmre tro det eller ej. Fortsatt stark i kroppen och bara positiv energi. Huset på vänster sida om mig nu ca 500m kvar till mål. Ser bron man simmar in under innan målgång. Simmar lite för långt till vänster och får korrigera lite men inga problem. Under bron. Sista biten in nu. Trycker på sista och i mål!… tror jag. Missade tydligen målportalen som jag tyckte såg ut som en brygga men det spelade ingen roll. Skippade målportalen helt enkelt ;) Lägger mig raklång på rampen (aka krampen) och låter det sjunka in… vinnare! Gött som fan! Ligger kvar där någon minut eller två och går sedan upp och tar emot publikens jubel. Rätt mycket folk samlat också. Fru och barn kommer och kramar om mig. Liten intervju och pris får jag.

Efter målgång får jag lite blodsockerfall och känner mig illamående och lite snurrig. Får efter lite om och men en saft och en flaska fanta och sedan är allt bara bra igen.

Post-race:

Massor av gratulationer, lite badtunna och vila. Fick också i mig en halv portion lasagne men svårt att få ner mer. Magen i uppror efter all gel och anträngningen antar jag. Fantastiskt rolig dag och bara positiva upplevelser. Tycker extra synd om Michael Mann som blev 4.a förra året och hade tränat målinriktat just för vidösternsimmet i ett halvår och sedan åker på magsjukan ett par dagar innan bara. Snyggt att ställa upp och vinna i 5km loppet iaf!

Ska jag ställa upp nästa år? Inte så sugen just nu men när anmälningarna droppar in för nästa års lopp så kan jag säkert inte hålla mig ;) Tack till alla simmare, publik och arrangörer. Hur kul som helst!